Overslaan en naar de inhoud gaan
mensen zitten aan tafels, fotos hangen aan de muur

Home Sweet Home

28.05.2014 - 14.09.2014

Individuele bezoekers - Tentoonstelling

Expo over reizen en thuiskomen. 50 jaar migratie uit Marokko en Turkije is ook 50 jaar reizen en thuiskomen, in Antwerpen, in Marokko, in Turkije. Bülent Öztürk en Mashid Mohadjerin, twee Antwerpse kunstenaars, gingen aan de slag met dit thema. Wat betekent de jaarlijkse reis naar het land van herkomst? U ontdekt het op deze expo, samen met de reisverhalen van honderden stadsgenoten die deze zomer van hier naar daar, en terug reizen. Aarzel niet om uw eigen ervaringen toe te voegen.

Reizen als ritueel

Vijftig jaar geleden sloot België migratieakkoorden met Marokko en Turkije. De ‘gastarbeiders’ van toen hebben ondertussen kinderen en kleinkinderen, soms al achterkleinkinderen. Toch is de band met het herkomstland niet doorgeknipt. Elke zomer reizen hele families heen en weer tussen België, Marokko en Turkije. Meer dan een vakantie is deze reis een ritueel. Ze haalt familierelaties aan, herinnert aan de afkomst, maar bevestigt tegelijk de band met België. Ze verbindt hier en daar, en toen en nu.

 

De reis van Mashid Mohadjerin en Bülent Öztürk

Twee Antwerpse kunstenaars, Mashid Mohadjerin en Bülent Öztürk, gaan aan de slag met dit thema. Voor het Red Star Line Museum creëren ze nieuw werk over onderweg zijn en thuiskomen. In Turkije, Marokko, België, of nog ergens anders.

Bülent Öztürk bouwde een tahta, een hemelbed dat hem herinnert aan zijn jaarlijkse vakantie in zijn geboortestreek en symbool staat voor de veilige thuishaven. Mashid Mohadjerin reisde in het kielzog van de vele families naar Marokko en bracht onderweg met haar Hasselblad fotocamera zowel verlaten als levendige transitplaatsen in beeld. De reis deed haar mijmeren over de jaarlijkse reis die zij samen met haar ouders maakte.

 

Reizen in 2014

Vertrekken om thuis te komen, en dat zowel op heen- als terugreis. Daarover gaan ook de foto- en verhalenboeken van zes Antwerpse families. Ze nemen u mee op hun zomerreis naar daar en terug naar hier.

En ondertussen volgt u live, op deze website en in het museum de reis die honderden stads- en landgenoten deze zomer maken. Jong en oud, samen of apart, met of tegen hun zin, blij of nostalgisch. Reis met ze mee, deel hun avonturen en mijmeringen onderweg. Aarzel niet om uw eigen reisherinneringen toe te voegen.

 

Praktisch

23.05.2014 t/m 14.09.2014
In De Loods van het Red Star Line Museum
Open: Di tot vrij van 10 tot 17 uur. Za – Zo van 10 tot 17 uur (tot 31/10/2014 tot 18 uur)
Toegangsprijs: Gratis

Meld je aan voor de nieuwsbrief