Overslaan en naar de inhoud gaan

Alexis De Laet keert terug naar België om te gaan vechten

Alexis Delaet ruilt in 1911 zijn woonplaats Burcht voor Chicago. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keert hij terug om zich aan te sluiten bij het Belgische leger.

In 1899 vertrekt Albert De Laet naar Amerika. Hij laat zijn geboortedorp Burcht achter en neemt afscheid, ook van zijn broer Alexis. In Amerika leeft Albert eerst als dagloner in Chicago. Enkele jaren later huwt hij, start een gezin en vestigt zich op een boerderij in Wisconsin. Albert wil graag dat zijn broer Alexis bij hem in Amerika komt wonen. Aangemoedigd en gesteund door Albert, neemt de 26-jarige Alexis in 1911 de grote stap en trekt naar Amerika.

Drie jaar later breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Alexis beslist om te gaan vechten voor het Belgische vaderland. Op 4 februari 1915 kan hij inschepen en vertrekt hij naar het front.

Albert blijft bij zijn familie in Amerika. In 1916 krijgt hij het Amerikaans staatsburgerschap. In 1917 komen ook de Verenigde Staten in de oorlog.  De mannen in Amerika worden geregistreerd, zo kunnen ze worden opgeroepen om te gaan vechten. Ook Albert wordt geregistreerd, maar pas in september 1918. Maar hij wordt uiteindelijk niet meer opgeroepen, de oorlog is in november 1918 voorbij.

Alexis geraakt een paar keer zwaargewond aan het front. Van maart 1917 tot januari 1919 verblijft hij in het hospitaal. Vooral zijn longen zijn er erg aan toe. Hij blijft na de oorlog in België. De gassen die de Duitsers in de loopgraven gebruikten, hebben het leven van Alexis danig ingekort. Zestien jaar na de oorlog sterft hij, op 49-jarige leeftijd. Albert blijft zijn hele leven in Amerika.

 

Zin in meer?

Duik in het Magazijn van het Red Star Line Museum en ontdek nog meer verhalen over Belgische immigranten in Amerika tijdens de eerste wereldoorlog.

Ga naar

Meld je aan voor de nieuwsbrief