Overslaan en naar de inhoud gaan

Ver van de oorlog? Belgische immigranten in Amerika tijdens de Eerste Wereldoorlog

Van 26 september 2014 tot 5 april 2015

Gezinnen - Tentoonstelling

Ontdek de fascinerende verhalen over Belgen in Amerika tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoe was de oorlog voor hen? Hoe was de solidariteit met hun land van herkomst? Hoe beleefden zij de oorlog?

Afgesneden van het vaderland. Hunkerend naar nieuws. Angst voor het lot van vrouw en kinderen....

Zo ondergingen de Belgische immigranten in Amerika de plotse breuk met hun land van herkomst toen het Duitse leger in 1914 België bezette. Contact met hun familie kregen ze vrijwel niet meer. Hoe was de oorlog voor hen? Hoe was de solidariteit met hun land van herkomst? Hoe beleefden zij de oorlog, ver van de oorlog?

Ontdek de fascinerende verhalen over Belgen in Amerika. Heroïsche reddingsmissies achter de Duitse linies om vrouwen en kinderen te evacueren. De opleving van vaderlandse gevoelens voor zowel hun land van herkomst als hun nieuwe land  Groeiende achterdocht tegenover vreemdelingen. Het naderende einde van de Europese migratie naar de Verenigde Staten…

‘Ver van de oorlog?’ haalt dit vergeten verhaal terug naar boven. Volg enkele Amerikaans-Belgische personen doorheen de oorlog en sta stil bij de verscheurende keuzes die zij in extreme tijden hebben gemaakt. Beleef ook de ‘Belgitude’ in Amerika vandaag in een tentoonstellingsfilm van VRT- journaliste Ann De Bie die hiervoor naar Chicago en Detroit trok.

 

Hoorspelen

Luister hier naar de vijf verhalen die elk aan bod komen in 'Ver van de oorlog?'.

 

Praktisch

  • van 26.09.2014 tot en met 05.04.2015
  • In De Loods van het Red Star Line Museum
  • Open: Di tot vrij van 10 tot 17 uur. Za – Zo van 10 tot 17 uur (tot 31/10/2014 tot 18 uur)
  • Toegangsprijs: Vrije toegang, ook zonder museumticket

Meld je aan voor de nieuwsbrief