Overslaan en naar de inhoud gaan

Deel je verhaal

U heeft thuis nog een foto van uw overgrootmoeder als kleine meisje op de Belgenland. Bij het snuisteren op zolder heeft u het reisdagboek van uw overgrootvader ontdekt… Misschien heeft u, al dan niet uit persoonlijke ervaring, een mooi verhaal over migratie vroeger of nu. Deel die verhalen met ons. Wij koesteren ze in het digitale Magazijn, het grote geheugen van het museum, zodat uw kostbare herinneringen nooit verloren gaan.

Een museum vol verhalen

Het Red Star Line Museum is een museum vol verhalen. Met de genereuze hulp van mensen in binnen- en buitenland, heeft het museum al honderden reisverhalen verzameld. Soms gaat het om uitgebreide schrijfsels, soms om flarden van een verhaal: een foto, een krabbel op een oude postkaart of een beduimelde brief. Al die persoonlijke getuigenissen, brieven en persoonlijke voorwerpen geven migratie naar Amerika een gezicht en geven ons meer inzicht in de geschiedenis van de scheepvaartmaatschappij en de levens van haar passagiers.

Het collectieve geheugen

Het Red Star Line Museum heeft de ambitie het collectieve geheugen te worden van verhalen over migratie, vroeger en nu. Het museum heeft naast historische, ook al enkele honderden hedendaagse verhalen over migratie verzameld. Verhalen die niet rechtstreeks aan Red Star Line zijn gelinkt.

Maar we zijn nog lang niet uitverteld. Wij zijn nog steeds naarstig op zoek naar persoonlijke verhalen, al dan niet met bijbehorende foto’s en objecten. Door de verhalen als immaterieel erfgoed te beschouwen, voorkomt het museum dat ze in de vergetelheid raken.

Jouw verhaal

Heb jij een verhaal? Vertel het ons! Neem contact op met redstarline@antwerpen.be.

Charles Sachs deed het je voor. Hij kwam naar het Red Star Line Museum om het verhaal van zijn grootvader Joseph te vertellen. 

Privacy en ethiek

Het Red Star Line Museum wil een langdurige relatie opbouwen met al haar verhalenschenkers, gebaseerd op respect en vertrouwen. De mensen die met ons hun migratieverhaal delen, stellen zich kwetsbaar op. We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk toe te zien op het welzijn, de privacy en de veiligheid van de mensen die met ons hun verhaal delen.

Met steun van Europese overheid in het kader van EFRO / REACT-EU.

Meld je aan voor de nieuwsbrief