Overslaan en naar de inhoud gaan
Illustratie: Tom Schoonooghe

De Red Star Line verhalenbus

De Red Star Line-verhalenbus verzamelt verhalen van ingeweken Antwerpenaren. Of het nu gaat om mensen met een vluchtelingenverleden, kotstudenten die hier zijn blijven wonen of inwijkelingen uit andere Belgische steden: iedereen die hier woont, mag zijn of haar verhaal over de eerste 5 jaar in de stad komen vertellen. De verhalenbus past in het kader van de 5e verjaardag van het Red Star Line Museum.

In het Red Star Line Museum herbeleef je de reis van miljoenen landverhuizers die tussen 1873 en 1934 de boot naar Amerika namen. Maar het museum verzamelt en vertelt ook migratieverhalen van vandaag. Daarom gaan anderstalige vrijwilligers op pleintjes, markten, aan scholen, op buurtfeesten en andere evenementen op zoek naar mensen om hun verhaal te delen. Welke plekken zijn betekenisvol geweest tijdens de eerste jaren in Antwerpen? Welke plekken zijn verbonden met vreugde, heimwee, hoop, gemis, een thuisgevoel? Welke verhalen en emoties hangen vast aan deze plekken? Deze verhalen illustreren dat migratie niet alleen een historisch fenomeen is.

De verhalen worden opgetekend op een kaart van Antwerpen en gaan deel uitmaken van de museumcollectie. De kaarten worden tot bootjes gevouwen. Elk gevouwen bootje draagt een unieke lading en een pakkend persoonlijk verhaal met zich mee. Deze bootjes zullen de basis vormen van een tijdelijke expo 'Thuishaven'. Het Red Star Line Museum wordt zo de ankerplaats van alle verzamelde getuigenissen.

Enkele bekende Antwerpenaren zetten als ambassadeur mee hun schouders onder dit project en vertellen over hun Antwerpen: stand-upcomedien Geert Hoste, illustratrice Fatinha Ramos, innovator/ondernemer Deepak Mehta, student en Stampmedia-journalist Mohamed Barrie en kokkin Fatima Marzouki. Lees meer.

De verhalenbus vind je vanaf februari op verschillende plaatsen in Antwerpen. Loop gerust eens langs. Je wordt er hartelijk ontvangen door het museumteam. En wil je jouw verhaal kwijt, dan kan je ter plaatse de kaart invullen of meenemen en later terugbezorgen. Soms kun je ook een praatje maken met een van de ambassadeurs. 

Download hier je eigen blanco kaart, druk ze af en leef je uit! 

(A4 recto/verso)

(illustration: Tom Schoonooghe)

Waar vind je de Red Star Line-verhalenbus?

Alle data en halteplaatsen van de verhalenbus kun je op deze pagina bekijken. Op aanvraag gaat de verhalenbus ook naar scholen, bedrijven, organisaties en evenementen toe. Heb je hiervoor interesse, stuur dan een e-mail naar celine.joris@stad.antwerpen.be. De mogelijkheden en voorwaarden worden dan samen besproken.

Thuis in het Red Star Line Museum

De verhalenbus is ook verbonden aan een ruimer project van het museum: ‘Thuis in het Red Star Line Museum’. Jaarlijks bezoeken 3.000 NT2-cursisten het museum.  Het museum wil zijn plaats als taaloefenplek Nederlands verder uitbouwen en anderstaligen nog actiever en zichtbaarder betrekken.

Het Red Star Line Museum ontvangt voor dit project in 2018 bijkomende subsidie van de Vlaamse overheid in het kader van de projectoproep Nederlands oefenen. Meer informatie: http://www.integratie-inburgering.be/nederlands-oefenen-projectoproep.  Dit project verloopt in samenwerking met tal van partners (o.a. Atlas, FMDO, Tafels van vrede, Samenlevingsopbouw en Vormingplus)

Meld je aan voor de nieuwsbrief