Overslaan en naar de inhoud gaan
© Victoriano Moreno

Sleutelstukken

In het Red Star Line Museum staan verhalen centraal. Het zijn de verhalen van de passagiers die met de Red Star Line naar Amerika reisden op zoek naar geluk en een beter bestaan. Het zijn al die verhalen samen die het verhaal van de Red Star Line vertellen.

Historische verhalen over migratie

Verhalen zijn immaterieel erfgoed, en in die zin beheert het Red Star Line Museum een atypische collectie. Het museum verzamelt en beheert voornamelijk audiovisuele getuigenissen en geschreven documenten die het Red Star Line-verhaal documenteren en vertellen. Het museum is ook vandaag nog steeds op zoek naar getuigenissen die een bijdrage leveren aan de reconstructie van de geschiedenis van de Red Star Line.

Om deze verhalen zichtbaar en tastbaar te maken, doet het museum beroep op collecties van andere stedelijke musea en op de rijke collectie van verzamelaar Robert Vervoort, ondergebracht bij de Vrienden van de Red Star Line vzw. In deze collecties zijn vooral memorabilia en souvenirs van de rederij terug te vinden.

Bijzonder in deze collecties zijn de affiches, folders en postkaarten die getuigen van de grootschalige marketingcampagnes die de rederij voerde.

Hedendaagse verhalen over migratie

Aanvullend op de historische getuigenissen verzamelt het Red Star Line Museum hedendaagse verhalen over migratie. Het Red Star Line verhaal is er immers maar één uit de lange geschiedenis van het fenomeen migratie.

Kunstenaars

In het Red Star Line Museum komen ook tal van Antwerpse kunstenaars aan bod. Het komen en gaan van landverhuizers zijn voor velen een bron van artistieke inspiratie geweest. De sfeer van de haven en de drommen emigranten die het Antwerpse straatbeeld tekenden, zijn door heel wat kunstenaars vereeuwigd in tekeningen, schilderijen, poëzie en proza.

Belgenland II scheepsmodel

Dit halfmodel van de legendarische Belgenland II is een dwarsdoorsnede. Het laat goed zien hoe het leven aan boord, een verhaal van upstairs downstairs, verliep. Je vond er grote sociale tegenstellingen terug.

Gedenkboek Ezra

Henri Schulsinger, de medeoprichter van de Joodse hulporganisatie Ezra, kreeg een gedenkboek voor de hulp die hij aan Joodse emigranten in Antwerpen verstrekte. Het museum geeft het een plek in zijn vaste opstelling.

Film Dance

Kunstenaar Hans Op De Beeck maakte in opdracht van het museum een video-installatie waarin hij het publiek laat nadenken over migratie vroeger en nu.

Eugeen Van Mieghem

In het museum kan je enkele werken van de Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem bekijken. Hij groeide op in het café recht tegenover de Red Star Line loodsen.

Belgische landverhuizers

Louis van Engelen schildert in 1890 het schilderij 'Belgische landverhuizers'. Het is te zien in het Red Star Line Museum.

Meld je aan voor de nieuwsbrief