Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalen van landverhuizers

Miljoenen passagiers reisden met Red Star Line, zij vertelden hun verhalen aan de kinderen en kleinkinderen. Enkele van de mooiste lees je hier.

Misschien heb je zelf een verhaal over migratie, van vroeger of nu, dat je ons wilt vertellen? Deel het dan met ons. Neem contact op via redstarline@antwerpen.be.

Albert Einstein, een beroemde passagier

Albert Einstein was een regelmatige gast op de oceaanstomers van de Red Star Line.

De oogaandoening van Ita Moel

Ita Moel leed aan trachoom, een besmettelijke oogaandoening. Dat had zeer zware gevolgen voor haar reis naar Amerika...

Ludovic de Decker: een ingenieur die appelen gaat telen

Op de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1910 laat ingenieur Ludovic de Decker zich overtuigen dat hij rijk kan worden van appelteelt in het Canadese British Columbia.Maar het loopt anders dan verwacht.

Peter en Leona Van den Bossche zijn het slachtoffer van de 'Dust Bowl'

De 'Dust Bowl' veroorzaakte veel schade aan de landbouwgronden en het milieu in Noord-Amerika. Maar als deze natuurramp niet had plaatsgevonden, dan hadden de ouders van Joe Van den Bossche elkaar wellicht nooit ontmoet.

De tragedie van Frans Van Dessel

Frans Van Dessel vertrekt in 1903 met de Vaderland naar Amerika. Hij trekt er rond met een orkest en verblijft in San Francisco op het moment dat de stad getroffen wordt door een van de hevigste aardbevingen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Eduard Steichen maakt de American Dream waar

De 2-jarige Eduard Steichen neemt de Red Star Line naar Amerika. Niemand die toen durfde te vermoeden wat voor carrière hij zou gaan maken.

Verliefde dokter aan boord

Fernand Basecq was scheepsdokter voor de passagiers van eerste klasse. Tijdens een van zijn tochten ontmoette hij de vrouw van zijn leven.

Reis rond de wereld in 133 dagen

Het dagboek van crewlid Eugène Van Hove vertelt over het leven aan boord van de Red Line Cruises in de jaren '20 en '30. Over plezier maken aan boord, de wereld ontdekken, familie missen en over ... lastige passagiers.

Borgerhoutse familie op de vlucht tijdens ‘De Groote Oorlog’

Het gezin Segers vlucht in 1914 via Nederland naar Engeland. Twee jaar later wordt Frankrijk hun derde vluchtland.

Germaine’s korte leven in Amerika

Geboren in Amerika, opgegroeid in Oost-Vlaanderen

Germaine wordt in 1926 in Amerika geboren, maar kent geen ‘American life’. Haar moeder heeft heimwee naar Vlaanderen. Begin jaren ’30 keert de familie Van Gasse terug naar Stekene.

Op zoek naar een nieuwe thuis in de Midwest

Een boerderij kopen in Iowa of Wisconsin?

Duitser Reinhold Liebau, dan 39 jaar, heeft een plan. Hij ziet een toekomst voor hem en zijn gezin op een boerderij in de Verenigde Staten.

Familie Zingarenko wordt ‘Familie Singer’

Een enkeltje Kiev – New York City

Oorlog verhindert de gezinshereniging van de familie Zingarenko. Pas na negen moeilijke jaren zien moeder Nehama, dochter Chava en pleegzoon Alexander vader Benjamin terug in Amerika.

The American Dream? Niet altijd…

Gezinsdrama in New York City

Wat begon als de Amerikaanse droom eindigde voor prille geliefden Georges en zijn Annette, Belgen in New York, in een nachtmerrie.

Leopold wil een avontuurlijk leven in Canada

Ruim twintig jaar vecht hij voor zijn droom

In de loop van twintig jaar werkt Leopold Lybeer als spoorwegbouwer en veehoeder in Canada. De financiële crisis en het heimwee van zijn vrouw maken een einde aan zijn Canadese avontuur. Leopold zal het ongerepte landschap van Canada nooit vergeten.

Van Rusland naar Amerika met halte in Antwerpen

De familie Goldfeld strandt anderhalf jaar in Antwerpen

Baruch Goldfeld wil in 1917 met zijn gezin vanuit Rusland naar Canada vluchten. Maar immigratiequota en andere problemen verhinderen dat. De familie strandt in Antwerpen. Zoon Alexander maakt het allerbeste van zijn gedwongen verblijf.

Roger Roels zit vast in Amerika

Roger Roels is zeeman. Wanneer de oorlog uitbreekt, is hij in Amerika en kan hij niet terug naar België. Wanneer de Verenigde Staten ook in oorlog komen in 1917, meldt hij zich aan bij de Amerikaanse marine. Na de oorlog vraagt hij zijn geliefde Anna, die hij sinds het uitbreken van het conflict niet meer gezien had, om ook naar Amerika te komen.

Alexis De Laet keert terug naar België om te gaan vechten

Alexis Delaet ruilt in 1911 zijn woonplaats Burcht voor Chicago. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keert hij terug om zich aan te sluiten bij het Belgische leger.

Sonia Fuentes. 2 miljoen passagiers, 2 miljoen verhalen

Onder de emigranten waren talloze Joden, op de vlucht voor het nazibewind in Duitsland in de jaren dertig. Eén van deze aangrijpende verhalen is dat van de familie Pressman.

Abram Spiwak, op zoek naar zijn geliefde

Abram Spiwak besluit zijn geliefde Sophie achterna te reizen naar Amerika. Hij heeft geen geldige papieren, maar waagt toch zijn kans.

De volksverhuizing van familie Hutlet

De volksverhuizing naar Amerika van familie Hutlet loopt niet zo gesmeerd... Lees meer over hun boeiende tocht.

Het avontuur van Irène Bobelijn

Irène Bobelijn vertrekt als zesjarig meisje naar het onbekende Amerika om haar ouders op te zoeken.

Oudste Belgische oorlogsveteraan werd Amerikaan

Na de oorlog vertrekken heel wat Belgen naar Amerika. In 1920 zijn ze met zo’n 7.200, een emigratierecord voor de Belgen.

Frans Wittock: vechten bij het Amerikaanse leger

Frans Wittock was een Amerikaanse Belg die in 1917 als soldaat van het Amerikaanse leger terugkeert naar België.

Ambassadeur Sam Fox over de emigratie van zijn ouders

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in België, Sam Fox, is een afstammeling van Red Star Line-passagiers. Hij vertelt ons het emigratieverhaal van zijn ouders en wat dat heeft betekend in zijn leven.

Het succesverhaal van Irving Berlin

De bekende componist en muzikant Irving Berlin vluchtte van Wit-Rusland naar New York, waar hij al snel carrière maakte.

Meld je aan voor de nieuwsbrief